Tiểu luận học viên: Lina (ESL – Hàn Quốc)

Should death penalty be used to punish violent criminals?

I think the death should be used to punish violent criminals. First, if the criminals know that there is no such punishment, even though they killed someone, they could evade execution. They will not hesitate to commit crimes and will be encouraged to commit bad actions over and over again.

Second, if there is no death penalty, retaliatory crimes will increase. We should consider how many victims are suffering. These victims might not be able to handle their wrath if  the offender would not be properly punished. Therefore, they might revenge to acquire justice.

Furthermore, we should be careful not to create another victim. The investigation that the police conduct can include some bias and mistakes. Also, testimonies by witnesses are more likely to have errors. I cannot deny that there is a possibility wherein someone was just set up, but we must keep up social security and there should be a system that can prevent crimes. With this, we should have death penalty to punish violent criminals.


Nên hay không nên áp dụng án tử hình cho tội phạm bạo lực?

Tôi cho rằng án tử hình nên được áp dụng để trừng phạt tội phạm bạo lực. Thứ nhất, nếu tội phạm mang ý nghĩa không có án tử hình mặc dù họ giết người, họ vẫn có thể thoát án tử. Họ sẽ không ngần ngại phạm tội và còn được khuyến khích phạm tội nhiều lần.

Thứ hai, nếu như không có án tử hình, tội phạm mang tội trả thù sẽ gia tăng. Chúng ta cần chú ý vào con số nạn nhân hiện tại. Những nạn nhân này có thể sẽ không kiềm chế được sự phẫn nộ mà họ đang chịu đựng nếu như những tên tội phạm kia không bị trừng phạt thích đáng. Điều này dẫn đến việc họ có thể sẽ trả thù để đòi lại sự công bằng.

Bên cạnh đó, chúng ta nên cẩn trọng trong việc tạo ra thêm nhiều nạn nhân. Có nhiều cuộc điều tra mà cảnh sát có xu hướng thiên vị hoặc sai sót. Và sự đánh giá từ các nhân chứng nhiều khi cũng có sai sót. Tôi không phủ nhận khả năng nhiều khi sự việc chỉ là được sắp đặt, chúng ta phải tiếp tục duy trì sự an toàn xã hội và nên thành lập một hệ thống ngăn chặn tội phạm. Với những luận điểm trên, chúng ta cần nghiêm khắc áp dụng án tử hình đối với các tội phạm bạo lực.

 

XEM THÊM CÁC BÀI ESSAY KHÁC CỦA HỌC VIÊN CIP TẠI ĐÂY!

Đừng quên điểm qua những thông tin nổi bật nhất và thú vị nhất tại trang blog tiếng Việtwebsite chính thức Facebook của CIP nhé.

ĐĂNG KÝ NHẬP HỌC NGAY TẠI ĐÂY!

Website: http://www.cipenglishschool.com/vn

Email: cipenglish@gmail.com

Youtube: http://www.youtube.com/user/cipworld

Blogs : https://cipschoolvn.wordpress.com/

Instagram: http://www.instagram.com/anhngucip/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s